Timo Rothovius

First North toimivaksi

Nyt kun hallitus on jälleen tälle vuodelle kiristänyt yksityisen, omissa nimissään osakkeisiin säästävän kansalaisen verotusta, moni miettii vaihtoehtoja. Aiempien säästö- ja sijoitusvakuutusten rinnalle on noussut kapitalisaatiosopimus, jota tarjottiin aiemmin vain yrityksille ja yhteisöille, mutta nyt myös yksityisille.

Kapitalisaatiosopimus tarkoittaa vakuutusyhtiön kanssa tehtävää sijoitussopimusta, jossa sijoittaja luovuttaa rahansa vakuutusyhtiölle, joka puolestaan sijoittaa rahat edelleen osakkeisiin. Sijoituskohteet saa sijoittaja itse halutessaan valita, mutta osakkeet ovat kuitenkin vakuutusyhtiön taseessa. Sijoittajalla on vain ”vakuutuskuori”, jonka tuotto ja riski riippuvat valituista osakkeista.

Vakuutusyhtiö ottaa luonnollisesti osan tuotosta palkkioina, mutta ei itse ota lainkaan sijoitusriskiä. Sijoittaja puolestaan hyötyy sopimuksen kohteena olevien osakkeiden tuottojen, osinkojen ja myyntivoittojen, saamisesta kuoren sisään verottomasti.

Kapitalisaatiosopimusten suosio kasvaa nopeasti. Kun yksityisten henkilöiden tekemien sopimusten arvo oli vielä pari vuotta sitten puolitoista miljardia, on se nyt jo neljä miljardia. Enkä näe mitään syytä, miksi kasvu pysähtyisi, onhan kyseessä melko vaivaton, vaikkakin kuluiltaan melko kallis vaihtoehto. 

Toinen yleinen vaihtoehto on perustaa yhtiö, jonka kautta sijoitukset tehdään.

Tämäkin aiheuttaa kuluja, erityisesti jos teettää kirjanpidon ja viranomaisilmoitukset ulkopuolisilla.

Sijoitusyhtiö maksaa pörssiyhtiöiden osingoista kaksikymmentä prosenttia veroa, pörssin ulkopuolisten yritysten osingoista ei mene veroa, ja myyntivoitoista veroa menee myös kaksikymmentä prosenttia.

 Lisää veroa menee, jos tulos nostetaan yrityksestä ulos osinkoina yksityishenkilölle, mutta jos tarkoitus on sijoittaa tulot yrityksen sisällä edelleen takaisin osakkeisiin, syntyy kyllä hyötyä. Tämä on edullisempi vaihtoehto kuin kapitalisaatiosopimus, jos yhtiön kulut ovat alhaiset ja molemmista vaihtoehdoista nostetaan rahat ulos nykyjärjestelmän mukaiset verot maksaen. Erityisen edullinen sijoitusyhtiö on osta ja pidä –sijoittajalle. 

Vielä selkeästi edullisempi on PS-tili, jonka verokohtelu on vielä parempi kuin kapitalisaatiosopimuksen, ja lisäksi kulut ovat selkeästi alemmat. Itse aloitin PS-tilin heti kun se oli mahdollista, vuoden 2010 lopussa. Nyt vuodenvaihteessa tililleni oli tehty neljä talletusta, yhteensä 20.000 euroa, joista itse olen laittanut 14.000 euroa ja verottaja loput. Tilin saldo on 30.000 euroa, joten itse tallettamani varat ovat yli kaksinkertaistuneet.

Joudun tietenkin maksamaan aikanaan tuosta summasta 30 prosenttia veroa, siis käteen jäisi 21.000 euroa. Tuotto on 50% nettona, ihan mukavasti kolmen vuoden säästöajalle. Kapitalisaatiosopimuksessa sama sijoitus, jos oletetaan sijoituksille sama tuotto ja vaikka jätetään lisäkulut huomioimatta (!), olisi tuottanut nettona vain 35%.

PS-tilin kanssa samaan nettotuottoon pääsisi jättämällä verot kokonaan maksamatta.

Tämä vaihtoehto taitaakin olla, ainakin rahassa mitattuna, kaikkein suosituin. Siinähän ei ole talletuksille edes mitään ylärajaa.  

Valtion näkökulmasta ongelmana on paitsi verotulojen suora väheneminen, erityisesti pörssiyritysten väheneminen. Instituutiothan sijoittavat lähinnä vain suuriin yrityksiin ja huomattavasti enemmän ulkomaille kuin yksityiset sijoittajat. Suomeen ei saada uusia pörssiyhtiöitä, vaan entisetkin myydään ulkomaille. Näin kävi viimeksi valtion itsensä suurelta osin omistamalle Rautaruukille. 

Hallitus ei vieläkään tee mitään, mutta nyt kansanedustajat itse ovat heränneet ongelmaan. Edustaja Jari Myllykoski on tehnyt aloitteen, joka sallisi First North –listalla olevien yritysten verottamisen listaamattomien yhtiöiden tapaan. Ylen mukaan aloitteen on allekirjoittanut jo 108 kansanedustajaa.

 Tämä on ehkä yksityisen osakesäästäjän kannalta pieni, mutta kansa ntalouden kannalta suuri askel oikeaan suuntaan!

Tämä juttu on julkaistu Osakesäästäjien Keskusliiton Viisas Raha -lehdessä. Kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvän sijoitusalan aikakauslehden saat liittymällä Osakesäästäjien jäseneksi tämän linkin kautta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Hei,

Kiitoksia tiedoista ja tervetuloa aktiivisesti mukaan muihinkin Puheenvuoron talouskeskusteluihin.

Itse olisin kiinnostunut jopa erillisblogauksista jokaisesta mainitsemastasi tuotteesta.

Esim. on mielenkiintoista että PS-tili on sittenkin toimiva, sillä sen markkinointi näytti onnistuneen yhtä "hyvin" kuin Guggenheimin :) Näetkö syitä miksi?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Yleensä noin kovat mainostetut tuottoprosentit tarkoittavat valtavan suurta riskiä.

Käyttäjän ollisaarinen kuva
Olli Saarinen

Itse kaipaan 1990-luvun avoir fiscal -järjestelmään, josta kevyin perustein luovuttiin kun se ei näyttänyt sopivan EU-raameihin. Olisi kerrankin kaivattu juristeilta luovuutta! Kyllä verojärjestelmänkin voi johonkin kuoreen kapitalisoida.

Lobbausta kasitelleessä blogikirjoituksessani totesin PS-tilistä seuraavasti:

"Rahoitus- ja vakuutusala on ollut meillä perinteisesti vahvasti lobattu. Tämä näkyy selvästi siinä, että jotkut asiat eivät etene millään ja jotkut taas luikahtavat rasvatusti eduskunnasta muutamassa viikossa. PS-tilien hidas eteneminen oli tästä esimerkki: sen kanssa kilpailleet sijoitusidonnaiset vakuutukset olivat rahoituskonsernien tuottavimpia tuotteita joille ei kaivattu kilpailijaa. PS-tilistä tulikin kuluttajalle niin edullinen, että sitä on hankala pankista löytää."

Toimituksen poiminnat