Timo Rothovius

Vielä kerran, Nokia

Nokian puhelinyksikön myynti on nyt saatu virallisesti päätökseen, ja katastrofaaliseksi osoittautuneen käyttöjärjestelmäpäätöksen keulakuvaksi ja syntipukiksi nostetusta toimitusjohtajastakin on päästy lopullisesti eroon.

 

On edelleen epäselvää, mikä oli hallituksen ja toisaalta toimitusjohtajan rooli kolme vuotta sitten solmitussa Microsoft-sopimuksessa. Epäselväksi se varmaan jääkin, kun toimitusjohtajan suu on tukittu kymmenien miljoonien eurojen erorahoilla. Näin hallitus saa rauhassa jatkaa työtänsä.

 

Nokia kertoi matkapuhelinten myynnistä viime vuonna ilmoittaessaan, että uudesta strategiasta ja kaupasta saatujen rahojen käytöstä kerrotaan myöhemmin. Se tapahtui nyt huhtikuun lopussa ensimmäisen kvartaalin tulosinformaation yhteydessä.

 

Ensinäkin strategia. Nokia aikoo jatkaa kolmen tukijalan varassa, eli ne samat verkkoliiketoiminta, paikannusjärjestelmät ja patenttisalkku, jotka kaupasta jäivät jäljelle. Tämä oli ehkä joillekin pettymys pitkän odotuksen jälkeen, kun mitään uutta ja ihmeellistä ei esitelty. Toisaalta se oli helpotus niille, jotka olivat nimenomaan pelänneet jotain uutta ja ihmeellistä, kuten suurta yritysostoa.

Toiseksi rahankäyttö. Nokia aikoo maksaa osinkoja viime vuodelta 37 senttiä, mistä 26 senttiä on ”ylimääräistä” ja loput normaalia osinkoa, mikä aiotaan jakaa myös vuoden päästä toteutuvasta tuloksesta. Lisäksi Nokia aikoo ostaa omia osakkeitaan mitätöitäväksi reilulla miljardilla eurolla.

Näistä summista kertyy yhteensä vajaa puolet kauppasummasta, joksi muodostui lopullisesti 5,6 miljardia euroa. Osakkeenomistajille palautettavan rahan lisäksi Nokia aikoo muistaa myös vieraan pääoman sijoittajiaan, eli se aikoo lyhentää velkojaan kahdella miljardilla.

Kaikkien näiden rahavirtojen jälkeenkin Nokian nettokassa pysyy viiden miljardin euron tasolla, mikä riittää yritykselle paremmin kuin hyvin. Onhan sen kassavirta positiivinen, eikä nyt valittu strategia edellytä suuria investointeja.

Nokia valitsi myös uuden toimitusjohtajan, eikä sekään valinta varmaan yllättänyt ketään. Uuden Nokian liiketoiminnasta verkkoyksikkö vastaa leijonanosaa, joten oli luonnollista, että koko yrityksen vetäjäksi valittiin verkoissa jo aiemmin kykynsä osoittanut Rajeev Suri.

Verkkoliiketoiminta oli välillä jo suurissa vaikeuksissa, mutta on sittemmin noussut kannattavaksi ja ylläpitänyt koko yritystä puhelinliiketoiminnan ajauduttua ylitsepääsemättömiin vaikeuksiin. Valitettavasti verkkopuolen liikevaihto on kutistunut jo pitkään, mutta siihen Nokia nyt lupaa muutosta, vieläpä kannattavuudesta tinkimättä. Toivotaan että näin tapahtuu.

Kaiken kaikkiaan ratkaisut näyttävät kohtuullisen hyviltä ja torjuvat suurimmat pelot, joista pahimmat liittyivät yritysostoihin. Nokian suunta näyttääkin vaihteeksi paremmalta, vaikka menneeseen suuruuteen ei valitettavasti olekaan paluuta.

Itse olisin ehkä toivonut paikantamispalveluiden yhtiöittämistä, mikä helpottaisi sijoittajan tehtävää yhtiön, tai yhtiöiden, tulevaisuuden arvioinnissa. Osien arvo itsenäisinä olisi nykyistä kokonaisuutta korkeampi. 

 

Tämä juttu on julkaistu Osakesäästäjien Keskusliiton Viisas Raha -lehdessä. Kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvän sijoitusalan aikakauslehden saat liittymällä Osakesäästäjien jäseneksi tämän linkin kautta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat