Timo Rothovius

Osakesäästäjän mentävä merta edemmäs kalaan

 

Suomen pörssistä löytyy paljon mielenkiintoisia sijoituskohteita, ainakin vielä toistaiseksi. Hyvä niin, sillä moni meistä sijoittaa pelkästään, tai ainakin selvästi ylipainottaen, kotimarkkinoille.

Tämä ns. kotimarkkinaharha (eng. Home Bias) –ilmiö ei koske pelkästään suomalaisia sijoittajia, vaan on maailmanlaajuinen ilmiö. Se koskee erityisesti kotitalouksia ja pienempiä institutionaalisia sijoittajia, mutta myös kaikkein suurimpia omistajia. Tämän näkee vaikkapa suomalaisten eläkevakuutusyhtiöiden sijoitussalkkuja tarkastellessa.

Suora sijoittaminen ulkomaille voi olla teknisesti hankalampaa transaktiokustannusten ja verokäytäntöjen vuoksi, joissain maissa ulkomaalaisten sijoittamista on myös rajoitettu, esimerkiksi Kiinassa. Unohtaa ei pidä myöskään valuuttakurssiriskiä tai informaation hankkimisen helppoutta kotimaisista yrityksistä, erityisesti kielitaidon ollessa rajallinen.

Monen suomalaisen yksityissijoittajan mielessä asiaan vaikuttaa myös halu pitää kiinni kotimaisesta yritystoiminnasta ja turvata sen jatko suomalaisissa käsissä. Tätä asiaa Suomen hallitus ei nykyään tunnu juurikaan arvostavan. Kansanedustajien ja ministereiden velkaisuus ja omaisuuden keskittyminen asuntovarallisuuteen selittänee asiaa, kuten myös omistusasumisen suopeaa verokohtelua maassamme.

Olipa osakesäästäjän syy kotimaisten yritysten suosimiseen mikä tahansa, moni seikka kuitenkin puoltaa salkun hajauttamista ulkomaille. Tämä pätee erityisen hyvin meihin suomalaisiin sijoittajiin, koska markkinoiltamme löytyy hyvin rajoittunut joukko yrityksiä. Jotkut niistä toimivat toki aidosti monikansallisilla markkinoilla, mikä tietenkin osittain tasaa eri markkinoilla ilmeneviä tuottovaihteluita.

Meiltä kuitenkin puuttuu monia toimialoja, jotka maailmanlaajuisesti ajatellen ovat hyvin tärkeitä, esimerkkinä vaikkapa autoteollisuus. Monilla toimialoilla tarjonta on vähäistä, kuten lääketeollisuudessa, mikä on vielä hyvä esimerkki siinäkin suhteessa, että tarjonnan ollessa heikkoa kysyntään nähden hinnat tuppaavat nousemaan suhteellisen korkeiksi.

Ulkomainen hajauttaminen onkin järkevää aloittaa Suomesta puuttuvista tai täällä huonosti edustetuista toimialoista. Esimerkiksi autoteollisuudessa huippuyhtiöitä, vaikkapa Mercedestä valmistavaa Daimler Ag:tä voi ostaa PE-luvulla 10 eikä sen markkina-arvokaan ole kuin puolitoistakertainen suhteessa omaan pääomaan. Brändinä sitä voisi Suomen markkinoilla verrata ehkä Koneeseen, jonka PE-luku on yli 20 ja markkina-arvon suhde omaan pääomaan yli kahdeksan!

Osinkotuotot näillä kahdella ovat samaa luokkaa. Eroja osakkeiden välillä selittää Koneen sijoitetun pääoman tuotto, joka on lähes 40 prosenttia. Daimlerilla luku jää kuuteen! Jos näitä kahta haluaa verrata keskenään, kysymys kuuluu kauanko tällainen tuottoero voi jatkua ja kummallako on enemmän potentiaalia parantaa tulostaan jatkossa?

Tietenkään näitä kahta ei tarvitsekaan vertailla keskenään. Konetta täytyy verrata hissiyhtiöihin ja Daimleria autonvalmistajiin. Molempia toimialoja kuitenkin löytyy hyvin hajautetusta osakesalkusta, toimialojen painotusta voi toki pohtia edellä esitetyllä periaatteella.

 

 

Tämä juttu on julkaistu Osakesäästäjien Keskusliiton Viisas Raha -lehdessä. Kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvän sijoitusalan aikakauslehden saat liittymällä Osakesäästäjien jäseneksi tämän linkin kautta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juhani Penttinen

Onko Osakesäästäjien Keskusliitolla kantaa osakkeisiin sijoittaneiden yksityishenkilöiden epätasa-arvoisesta kohtelusta verotuksen suhteen ? Jos omistaa 10% koko osakekannasta niin saa osingot verottomana ! Mutta tavallinen osakesäästäjä joutuu pulittamaan 25,5% veroa osingoistaan vaikkapa itse sijoitus olisi kuinka räikeästi tappiolla.

Hieman tuntuu että piensijoittajat maksavat kohtuuttoman osan osinkojen pääomaverosta. Suursijoittajat,säätiöt,rahastot ja holding-yhtiöt pääsevät kuin se entinen koira veräjästä.

Onko toimialahajautuksen lisäksi syytä kiinnittää huomiota myöskin valuuttaan ? Eli olisiko suomalaisen osakesäästäjän viisasta sijoittaa juurikin muihin kuin euro-maiden pörsseihin vai onko itse kohdeyhtiön kassavirran eri valuuttojen tarkastelu riittävä ?

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Viktor

Tee PS-tili ja sijoittele sieltä käsin. Et maksa veroja ennen kuin alat kerätä eläkettä. Tosin ongelmana on 5000 euron maksimaalinen sijoitus vuodesssa.

Toinen tapa on sijoittaa ainoastaan osinkoa maksamattomiin osakkeisiin.

Kolmas sijoita rahastoon, tosin ongelmana ovat hallinnointikulut.

Juhani Penttinen

PS-tili ei ole enää ajankohtainen kun olen jo eläköitymässä.

Mennään entiseen malliin ja maksetaan verot. Tämä stock picking on ikään kuin harrastus ja harrastuksethan aina maksavat. :) Jos omistaisin jostain yhtiöstä yli 10% niin silloin se ei olisi enää harrastus vaan jotain muuta..mitä lie..

Rahastot ovat tylsiä ja osinkoa maksamattomat yhtiöt riskiä täynnä (esim. Finnair).

Yhtiön pitäisi voida maksaa osingot myöskin uusina osakkeina.

Toimituksen poiminnat