Timo Rothovius

S&P 500 ennätykseen

S&P 500 lienee maailman seuratuin osakeindeksi. Sitä laskee amerikkalainen Standard & Poors -yhtiö 500 tärkeimmäksi katsomansa amerikkalaisen pörssiyrityksen osakkeiden tuottojen painotettuna keskiarvona. Painoina käytetään yritysten markkina-arvoja, eli mitä suurempi yritys, sitä suurempi vaikutus sillä on indeksiin.

 

Jostain syystä on aina suuri uutinen, kun indeksi ylittää jonkin tasaluvun. Näin tapahtui nyt elokuun lopussa, kun S&P ylitti ensimmäisen kerran historiassaan 2000 pisteen rajan.

 

Edelliset virstanpylväät saavutettiin teknokuplan myötävaikutuksella, 500 pistettä maaliskuussa 1995, 1000 pistettä helmikuussa 1998 ja 1500 pistettä maaliskuussa 2000. Viimeksi mainittuun päästiin uudestaan vuonna 2007, josta alkoikin finanssikriisin myötä uusi alamäki aina tasolle 800 seuraavana vuonna.

 

Indeksin nousu finanssikriisin pohjilta on ollut nopea ja jyrkkä, joidenkin mielestä jopa liiankin jyrkkä. Toki 150 prosentin nousu kuudessa vuodessa tuntuu huimalta, vaikkei se edellytäkään ”kuin” 17 prosentin vuosituottoa. Toisaalta nousua edellisestä huipusta 2007 on vain kolmannes, eli viitisen prosenttia vuosittain.

Indekseillä on kiva leikkiä tällä tavalla, mutta se, onko nousu ollut liian nopeaa ja jyrkkää riippuu tietenkin siitä, mitä yrityksille ja ympäröivälle maailmalle on tapahtunut tässä välissä. Ja niin kuin hyvin tiedämme, poikkeuksellisen paljon on taloudessa tapahtunut, sekä USA:ssa että maailmanlaajuisesti.

Suhteuttamalla yritysten osakekursseja niiden voittoihin (ns. PE-luku), nähdään että Yhdysvalloissa osakemarkkinat ovat tällä hetkellä korkealle arvostetut, siitäkin huolimatta että myös yritysten tulokset ovat historiallisen korkealla.

Esimerkiksi Nobelisti Robert Shillerin laskema CAPE (Cyclically Adjusted Price Earnings, tunnusluvussa syklisyyden vaikutus yritysten kannattavuuteen poistettu) on tasolla 26, mikä on aiemmin saavutettu vain vuosina 1929, 2000 ja 2007. Moni tulkitsee asiaa niin että tätä tasoa seuraa jälleen väistämättä romahdus, ei tosin Shiller itse.

Hänen mukaansa osakemarkkinoilla on edelleen järkevää olla mukana, tosin allokaatiota voi halutessaan hieman pienentää, mutta oikeastaan mitään vaihtoehtoa ei ole korkojen ollessa nollassa. Eli vaikka osakkeiden tuotto-odotus on tältä tasolta suhteellisen matala, on se kuitenkin hyvä verrattuna vaihtoehtoisiin sijoituskohteisiin.

Eli vuonna 2008 rahansa osakkeisiin sijoittanut voi hyvinkin odottaa jopa yli kymmenen prosentin vuosituottoa pitkällä tähtäimellä, mutta tänään osakkeisiin sijoittava joutunee tyytymään selvästi alempaan tuottoon. Toisaalta myös vuonna 2008 joukkovelkakirjoihin sijoittanut pääsee niin ikään hyvään tuottoon pitkällä tähtäimellä, mutta tänään joukkovelkakirjoihin sijoittava jää nuolemaan näppejään.

On erittäin todennäköistä, että kurssit taas joskus romahtavat, se on markkinoiden luonnollista käyttäytymistä. Kukaan ei kuitenkaan tiedä koska se tapahtuu, ja sitä ennen nousua voi tulla paljonkin. Vuonna 2007 CAPE oli vain hieman nykyistä korkeammalla, mutta vuonna 1929 se oli yli kolmenkymmenen ja vuonna 2000 peräti yli neljänkymmenen!

Monen mielestä nousuvaraa siis on edelleen. Näin uskoo esimerkiksi Morgan Stanley, joka syyskuun alussa ennusti S&P 500:n nousevan vuosikymmenen loppuun mennessä peräti 3000 pisteeseen. Pankki perusteli näkemystään sillä, että Yhdysvaltain talous on vasta selvinnyt lamasta ja kovin nousu on vielä edessäpäin.

Myyjien puheisiin kannattaa aina suhtautua terveellä epäluulolla. Osakemarkkinoiden romahdus tapahtuu kuitenkin yleensä aina vasta talouden ylikuumenemisvaiheessa, mihin on vielä reilusti matkaa.

Tämä juttu on julkaistu Osakesäästäjien Keskusliiton Viisas Raha -lehdessä. Kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvän sijoitusalan aikakauslehden saat liittymällä Osakesäästäjien jäseneksi tämän linkin kautta.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän j9i8 kuva
Meeri Koivunen

Tämä Timo Rothoviuksen kirjoitus kannattaa lukea toiseenkin kertaan.

Toimituksen poiminnat