Timo Rothovius

Tutkimus: Pieni varainhoitaja tuo tuottoja, suuri talo tarjoaa paljon palveluja

Pienet varainhoitajat saavat asiakkailtaan kehuja hyvien tuottojen tuojina ja niiden käyttäjät ovat selvästi valmiimpia suosittelemaan niitä toisille. Isommat varainhoitajat saavat puolestaan asiakkailtaan myönteistä palautetta sijoitustutkimusten tekemisessä, sähköisissä palveluissa ja riskirajojen asettamisessa.

Nämä tulokset käyvät ilmi tuoreesta Yksilöllinen varainhoito 2014 –kyselytutkimuksesta, joka  tehtiin Osakesäästäjien Keskusliiton jäsenistöstä.

Varainhoitajien asiakkaat arvioivat pienet varainhoitajat paremmiksi kuin suuret nimenomaan tuottojen tuomista koskevissa kysymyksissä. Ne saavuttavat parhaiten tuottotavoitteet, onnistuvat ylittämään markkinoiden keskimääräisen tuoton ja yltävät asiakkaiden arvion siitä, miten he olisivat itse pystyneet sijoittamisessaan.

Suurilla varainhoitajilla tarkoitetaan kolmea suurta, Nordeaa, OP - Pohjolaa ja Danske Bankia.  Muut toimijat muodostavat tutkimuksessa ryhmän pienet varainhoitajat.

Varainhoitopalvelujen asiakkaat ovat yleisesti tyytyväisiä saamiinsa palveluihin. 34 prosenttia kaikista vastanneista oli ilman muuta valmis suosittelemaan pääasiallisesti käyttämäänsä varainhoitajaa ystävälleen. 30 prosenttia kaikista oli valmis suosittelemaan tätä melko varmasti.

Samat lukemat sai yksittäisistä varainhoitajista Nordea. Ilman muuta varainhoitajaansa oli valmis suosittelemaan OP –Pohjolan asiakkaista 28 prosenttia ja Danske Bankin asiakkaista 27 prosenttia. Pienet varainhoitajat pärjäsivät muita paljon paremmin, sillä 40 prosenttia näiden asiakkaista oli ilman muuta valmis suosittelemaan omaa varainhoitajaansa ystävälleen.

Tutkimus kertoo, että varainhoitajien palveluissa ja hinnoissa oli selviä eroja. Isot varainhoitotalot kilpailevat vauraista asiakkaistaan tarjoamalla kattavia palveluja oman talouden hoitoon. Pienet varainhoitajat taas houkuttelevat lupaamalla aktiivista ja kantaa ottavaa salkunhoitoa.

Yksilöllinen varainhoito 2014 -kyselytutkimukseen osallistui kaikkiaan 2151 vastaajaa. Heistä 425 oli yksilöllisen varainhoitopalvelun käyttäjiä.

Tutkimuksen tekivät kokeet taloustoimittajat Helena Ranta-aho ja Risto Pennanen yhteistyössä Osakesäästäjien kanssa elokuussa. Tutkimuksen teknisenä toteuttajana oli KTM Jari Pekkinen Infontain Oy:stä.

Tutkimus on kokonaisuudessaan julkaistu Viisas Raha –lehdessä. Saat sen liittymällä Osakesäästäjien Keskusliiton jäseneksi osoitteessa www.osakeliitto.fi

Tämä juttu on julkaistu Osakesäästäjien Keskusliiton Viisas Raha -lehdessä. Kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvän sijoitusalan aikakauslehden saat liittymällä Osakesäästäjien jäseneksi tämän linkin kautta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat